De Collectie X Riebeek -
Stedelijk Museum Breda


11 april 2020 t/m 14 maart 2021

Negen videoportretten van het project The Essential zijn toegevoegd, ieder met een eigen link naar een stuk uit de collectie van het stedelijk museum Breda.

Een standbeeld van het Antoniusvarken uit de 16de eeuw is gecombineerd met het portret van Nataliya Yurchenko uit Kiev die op haar varkensboerderij midden in de stad woont. In beide gevallen dient het varken als bescherming. Een andere associatie zijn de schedelrelieken van de elfduizend maagden naast het videoportret van Hans Denele uit Parijs die een kogel in zijn schedel heeft gekregen tijdens de terroristische aanslag op concertzaal Bataclan.
Barbara van Nassau uit 1530 wilde, in tegenstelling tot haar vader, graag zo kuis mogelijk door het leven gaan. Aan dit schilderij is het videoportret van Misungui uit Parijs toegevoegd. Zij heeft op haar dertiende voor het eerst seks. Door de portretten van Barbara en Misungui tegen elkaar af te zetten, krijg je een spanningsveld dat niet alleen historisch, maar ook thematisch voelbaar is.
De tentoonstelling eindigt met het bekende Bredase beeld ‘De Vlucht’. Een moeder die haar tegenstribbelende kind meetrekt op de vlucht voor de gevechten ter verovering van Breda door de Duitsers in 1940. Hier is het videoportret van Naida Ribic toegevoegd. Zij vluchtte 25 jaar geleden naar Breda, tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië. Ze vertelt over de vervreemding die ze als vluchteling heeft ervaren, maar ook over de universele waarden die de vlucht voor de oorlog bij haar wakker maakte.

Bekijk ook de site van het Stedelijk Museum.

Foto's: John Tromp

Locatie:
Stichting Stedelijk Museum Breda
Boschstraat 22
4811 GH Breda